Aleksandra Kowalczyk [2R]

Szczegóły

Sandra Nowak [2R]

Szczegóły

Emil Wiktorski [2R]

Szczegóły

Grzegorz Majkowski [2R]

Szczegóły

Dawid Jędrzejczak [2R]

Szczegóły

Magdalena Pietraszek [1EP]

Szczegóły

1.owsianka z bananem i owocami goji
pól szklanki płatek owsianych górskich,wrzucić do szklanki gotującego się mleka kokosowego w rondelku. Gdy płatki napęcznieją wyłączyć gaz i przelać do miseczki.
Udekorować migdałami, pokrojonym bananem oraz owcami goji. gotowe do spożycia

2.zapiekana owsianka
płatki błyskawiczne (60G) zalać wodą i odstawić pod przykryciem na 10 min. dodać kakao, jajko, cynamon, ksylitol, na sam wierzch dodać kilka orzechów. Piec 15 min w 180 oC

3. kotlety mielone z indyka
mięso mielone z indyka, łączymy z jajkiem, mąką z cieciorki, drobno posiekanymi pieczarkami oraz papryką. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami, smażymy na oleju kokosowym. podajemy z kaszą gryczaną niepaloną i ogórkami kiszonymi.

4 owsianka z owocami leśnymi
pół szklanki płatek owsianych górskich, wrzucić do szklanki gotującego się mleka kokosowego w rondelku. Gdy płatki napęcznieją wyłączyć gaz i przelać do miseczki. Przyozdobić truskawkami, jagodami oraz orzeszkami ziemnymi.

5 mini omleciki
z 2 jajek oddzielamy  białko od żółtka. Do ubitego białka dodajemy mąkę (50g), cynamon, ksylitol według uznania, kakao według uznania, kefir (50g) oraz wcześniej oddzielone żółtko. na rozgrzanej, natłuszczonej patelni smażymy małe placuszki. podajemy z owocami i jogurtem naturalnym.

Dominik Dzida [2R]

Szczegóły

posiłek nr 1
składniki: kasza jaglana, miód, rodzynki, orzechy
sposób przygotowania: kasze jaglaną ugotować, wymierzać z miodem i dodać orzechy, rodzynki
 
posiłek nr 2
składniki: kasza kukurydziana, miód, mieszanka studencka
sposób przygotowania: kasze kukurydzianą ugotować, wymieszać z miodem i dodać mieszankę studencką
 
posiłek nr 3
składniki: bułka kajzerka, masło, ser żółty, szynka
 
posiłek nr 4
składniki: ryż biały, uda z kurczaka, ogórek konserwowy, marchewka, cebula, papryka
sposób przygotowania: ugotować ryż, kurczaka usmażyć na łyżce oliwy z oliwek i doprawić, dodać warzywa
 
posiłek nr 5
składniki: ryż parboiled, pierś z kurczaka, buraki
sposób przygotowania: ugotować ryż, pierś z kurczaka usmażyć na łyżce oleju kokosowego, dodać buraki 

Adrian Bączyk [2R]

Szczegóły

Kinga Kowalczyk [2R]

Szczegóły

1. Makaron z kurczakiem warzywami i pesto - makaron ugotować, kurczak doprawić przyprawą z gyrosa i wrzucić na patelnie, usmażyć, warzywa ugotować i pokroić. Gdy wszystko już gotowe makaron wyłożyć w odpowiedniej dla siebie porcji na talerz, tak samo z kurczakiem i warzywami.


2. Brownie z czerwonej fasoli - fasole myjemy, wkładamy do garnka i dodajemy ksylitol, olej, banany(wg. uznania można inny owoc:), jajka, kakao i sodę, miksujemy, taką mase wlewamy do keksówek i wkładamy do piekarnika na 40-60min!


3. Zwykła owsianka z masłem orzechowym, gorzką czekoladą, orzechami włoskimi, miodem + zalewam to mlekiem kokosowym.


4. Kurczak pieczony i bataty - kurczaka umyć, doprawić potrawą z gyrosa(albo jeszcze inaczej) wrzucić na patelnie i smażyć aż do zarumienionego koloru, bataty również mogą być pieczone, takie są najlepsze, jedyne co to bataty trzeba doprawić, solą, pieprzem oraz tymiankiem lub rozmarynem, sprawdzi się tu też majeranek, kurkuma etc.

5. Kurczak w cieście francuskim i fasolka - fasole wrzucamy do zimnej wody, dodajemy łyżeczkę soli i cukru, zagotowujemy, czekamy aż fasolka wypłynie, oznacza to że jest dobra.
Kurczaka umyć, przekroić wzdłuż by powstała tzw. 'kieszonka' całego kurczaka doprawić wg uznania, można również do środka dodać szpinak, który jest bardzo zdrowy(ale wcześniej podgrzewać by zwiędł) na blache do pieczenia położyć kwadrat ciasta francuskiego i przekroić bo bokach by powstały paski, położyć na niego kurczaka i na zmiane przekładać paskami ciasta, gdy filet będzie owinięty cały, włożyć do piekarnika na 40 minut.

Potem można tylko cieszyć się smakiem :)

Wioletta Stępień [2M]

Szczegóły

Patryk Skiba [2R]

Szczegóły

   
© XXIII Liceum Ogólnokształcące w Łodzi; korzystając z witryny akceptujesz politykę cookies