KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

2012

Już po raz szósty 16 listopada 2012 roku w XXIII Liceum Ogólnokształcącym im. ks. prof. Józefa Tischnera w Łodzi  spotkali się finaliści Ogólnopolskiego Konkursu Filozoficzno-Oratorskiego, by wspólnie  odkrywać wciąż żywą myśl ks. prof. Tischnera.

Jury Konkursu z blisko 50 nadesłanych prac z całej Polski wyłoniło 9 laureatów ze szkół Tischnerowskich: Chrzanowa, Krakowa, Woli, Ligoty, Wadowic, Wałcza oraz przedstawicieli liceów łódzkich: IV, XXV i XXIII (gospodarzy).

Gościem honorowym, pod którego patronatem odbył się konkurs, był jak zwykle niezawodny brat Księdza Profesora- Kazimierz Tischner- prezes Stowarzyszenia „Drogami Tischnera”, Ojciec Rodziny Szkół Tischnerowskich. Konkurs honorowym patronatem objęli także Prezydent Miasta Łodzi – Hanna Zdanowska oraz Łódzki Kurator Oświaty – Jan Kamiński.

Choć zapewne ważne sprawy służbowe uniemożliwiły łódzkim Patronom Konkursu gościć w progach naszej szkoły i pojawili się oni jedynie na plakacie promującym to jedyne w swoim rodzaju przedsięwzięcie, to niezwykłym wyróżnieniem dla tegorocznych finalistów był udział w produkcji filmowej Szymona Wróbla „Jego oczami".

Obraz ten to nietypowe spojrzenie na historię ks. Józefa Tischnera. Głównym bohaterem filmu jest Kazimierz Tischner, brat księdza Józefa na którego spadło brzemię kultywowania dorobku swojego brata. Wraz z Panem Kazimierzem widz wybiera się w podróż. W trakcie tej podróży zwiedza miasta, miejsca które związane były z księdzem Józefem i w których do dziś można usłyszeć góralską muzykę! To niezwykłe przeżycie dla Finalistów konkursu, że mogli stać się częścią tego projektu i pokazać w jaki sposób dziś żyje myśl Księdza Profesora.

Na Facebooku na oficjalnej stronie „Jego oczami” można dokładnie  śledzić relację ze wszystkich dni zdjęciowych. Naszej szkole poświęcony został dzień ósmy, w którym przeczytać można „Łódź już o nas pisze! :) Dziękujemy! Kolejny już ósmy dzień zdjęciowy za nami! Ten był wyjątkowy bo trafiliśmy do liceum (XXIII LO w Łodzi), w którym na każdym kroku czuje się ducha patrona szkoły. Zwykle patron jest "na papierze", tutaj jest wszędzie obrazy, książki, plakaty, zdjęcia, kalendarze – niesamowite! (Szymon Wróbel)”.

Swoją obecnością podczas Konkursu zaszczycili nas pani Bernika Bradzka – zastępca Dyrektora Wydziału Edukacji UMŁ, pani Anna Iwicka-Okońska – redaktor naczelna Przeglądu Edukacyjnego, pani Barbara Kędzia – Inspektor WE UMŁ oraz pan redaktor Piotr Słowikowski autor filmu o ks. Tischnerze.

Do jury zaproszenie przyjęli: dr Witold Glinkowski – pracownik naukowy Wydziału Filozoficznego UŁ, autor książek interpretujących poglądy prof. Tischnera, dr Anna Kapuścińska – wykładowca literatury na Uniwersytecie Szczecińskim, dr Maciej Woźniczka – wykładowca filozofii w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Częstochowie oraz kustosz Muzeum Sztuki w Łodzi Małgorzata Wiktorko.

Dzięki temu, że Tischnerowscy Przyjaciele przyjechali do Łodzi dzień wcześniej, mogliśmy im znów pokazać nasze miasto. W tym roku gościli oni w Łódzkiej Palmiarni, w której mieli okazje wysłuchać wykładu o najciekawszych okazach zgromadzonych w tym przybytku ciepła i zapachów oraz zwiedzić wraz z przewodnikiem sale z ekspozycjami fascynującej roślinności. Drugim etapem wędrówki był w tym roku Stary Cmentarz, po którym oprowadzał ich nauczyciel historii naszej szkoły, miłośnik zabytków łódzkich nekropolii, pani Patrycja Tylak-Prochowska.

Nim jeszcze zabrzmiał hymn Rodziny Szkół Tischnerowskich, za pośrednictwem Telewizji Toya, Kazimierz Tischner i finaliści mieli okazję podzielić się z mieszkańcami Łodzi fenomenem spotkania, które jednoczy wokół myśli Profesora Tischnera, tak liczną rzeszę ludzi z całej Polski.

A już o 15.30 rozpoczęły się oratorskie zmagania. Prezentacje tegorocznych finalistów wzruszały, skłaniały do refleksji nad sobą i światem, budziły sumienie i uczyły myślenia według wartości. Dzięki tym młodym ludziom nam wszystkim udało się na chwilę zatrzymać, spojrzeć w głąb siebie i zapytać o sens codziennej gonitwy, codziennego zmagania się z życiem. Była to piękna lekcja prawdy, wolności i nadziei, tym wartościowsza, że wygłoszona przez młodych, wrażliwych ludzi.

W przerwie obrad jury Ojciec Rodziny Szkół Tischnerowskich Kazimierz Tischner dzielił się z nami swoimi wspomnieniami o Bracie i udziale w projekcie filmowym „Jego oczami”. Mieliśmy także okazję, dzięki autorowi, panu Słowikowskiemu, obejrzeć fragmenty jego filmu poświęconego Księdzu Profesorowi.

O 18.30 nadszedł upragniony moment – ogłoszenie wyników!

I miejsce, ku naszej ogromnej radości, jury przyznało Mateuszowi Andrysiakowi reprezentującemu XXIII Liceum Ogólnokształcącego im. ks. prof. Józefa Tischnera w Łodzi, miejsce II trafiło w ręce ucznia Artura Herbika z IV Liceum Ogólnokształcącego im. Emilii Szczanieckiej w Łodzi,  III miejsce powędrowało natomiast do Wadowic i uhonorowany nim został Jarosław Knapek z Zespołu Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera.

Zmagania konkursowe podobnie jak we wcześniejszych edycjach zakończyła uroczysta kolacja w gmachu XXIII LO, podczas której uczestnicy mieli okazję porozmawiać z członkami jury i współzawodnikami. Wszyscy orzekli zgodnie, że po raz kolejny było to niezwykłe, intelektualne spotkanie młodych ludzi z myślą filozoficzną prof. Tischnera.

I jak się tu było rozstać?

Składając serdeczne podziękowania wszystkim, którzy sprawili, że w tym roku mogliśmy znów wspólnie się spotkać, a szczególnie uczestnikom, mówię z ta samą nadzieją: DO ZOBACZENIA ZA ROK!