KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

2018

XII Ogólnopolski Konkurs Filozoficzno-Oratorski "Na ścieżkach życia - Tischnerowskie drogowskazy" już za nami. Jak zawsze Tischnerowscy Przyjaciele, przed zmaganiami konkursowymi, zwiedzali nasze miasto. W tym roku były to: Muzeum Kinematografii, Łódzka Filmówka, Pałac Herbsta, Palmiarnia i Księży Młyn. Ich przewodnikiem i zarazem organizatorem wycieczki po najpiękniejszych zabytkach naszej małej ojczyzn, była pani Patrycja Tylak.

Zaproszenie na tegoroczną edycję Konkurs przyjęli przedstawiciele Urzędu Miasta Łodzi, Łódzkiego Kuratorium Oświaty oraz tak bliscy naszemu sercu: pani Jolanta Chełmińska - wcześniej wojewoda łódzki, obecnie prezes Łódzkiego Oddziału PCK, pan Kazimierz Tischner - brat ks. prof. Tischnera, prezes stowarzyszenia "Drogami Tischnera", pan Szymon Wróbel - reżyser i dziennikarz, pan prof. Mieczysław Ronkowski wykładowca Politechniki Gdańskiej, pan Janusz Moos - dyrektor ŁCDN i KP oraz była dyrektor naszej szkoły, pani Jolanta Swiryd.

W trakcie obrad jury mogliśmy posłuchać rozmowy z panem Szymonem Wróblem wielkim entuzjastą wszystkiego, co Tischnerowskie. Pierwsza wizyta pana Szymona z ekipą filmową w naszym liceum zbiegła się pracami nad projektem „Jego oczami”, a było to 5 lat temu. Od tego czasu pan Szymon zrealizował jeszcze dwa obrazy "Z domu" oraz najnowszą produkcję  "Ojciec, czyli o Pieronku" Moderatorem spotkania był opiekun szkolnego radia 23-ka pan Jacek Malinowski wraz ze swoimi podopiecznymi.

I nadszedł w końcu długo oczekiwany moment ogłoszenia wyników. Jury w składzie: prof. Witold Glinkowski z Katedry Filozofii Współczesnej Uniwersytetu Łódzkiego – przewodniczący jury, prof. Maciej Woźniczka Dyrektor Instytutu Filozofii Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie, dr Joanna Błażejewska z Uniwersytetu Łódzkiego oraz Małgorzata Wiktorko kustosz muzeum MS Kwadrat w Łodzi.

Pierwsze miejsce przyznało uczennicy z Ligoty ze Szkoły Podstawowej nr 1 im. ks. prof. Józefa Tischnera - Aleksandrze Zuziak, miejsce drugie (ku naszej ogromnej radości) powędrowało do przedstawiciela łódzkiej Tischnerówki - Piotra Muhammada z 3MD. Piotrze, jesteśmy z Ciebie bardzo, bardzo dumni! Miejscem trzecim zadowolić musiała się natomiast Maria Smolarz z XXVI LO z Łodzi.

Jury przyznało także dwa wyróżnienia: Julii Kowalczyk z II LO w Rabce-Zdroju i Zuzannie Górskiej z II LO w Łodzi.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom i z nadzieją mówimy: do zobaczenia za rok!